от дивите животни на нашата планета вече не съществуват.*

През последните 50 години сме загубили популациите на милиони диви животни. Днес многообразието от живи създания на планетата и техните местообитания зависят почти изцяло от човека и неговите действия.

*Данни от Доклад „Жива планета“ на WWF, публикуван през октомври 2022 г.

Рисът у нас

Виждали ли сте рис?

Някога сред горите на България гордо странствали величествени животни. Рис, мечка, вълк. Трите големи хищници, както ги наричат учените. Днес, за съжаление, рисът е само легенда – горски призрак, който може да се види единствено на снимка, в документален филм или в зоопарка.

Дори фотокапаните рядко успяват да го уловят, докато грациозно се прокрадва сред дърветата с наострени уши и проблясващи очи. Истината е, че царството на забравения рис – древните български гори – почти безвъзвратно е унищожено. Незаконна сеч, строителство, магистрали, речни бариери, боклуци… Все по-малко диви места, все по-малко храна. Все повече опасности и почти никакъв шанс два влюбени риса да се намерят и да си създадат малки рисчета.

Как да спрем тази загуба на живот? Как да опазим животните и растенията, без които самите ние сме изгубени? Как да възстановим и стабилизираме връзката ни с природата?

Знаем отговора на въпроса.

WWF в България

От момента, в който WWF започва работа в България преди повече от 15 години, ние неуморно се борим за опазването на българската природа и нейните ресурси.

111 хиляди хектари опазени от отсичане вековни гори

2 милиона засадени дървета на територията на цялата страна

Всеотдайни защитници на дивите животни

Първа защитена територия в Дунав, създадена за опазване на есетрите

Събуждане на истинско гражданско движение за опазване на Пирин

Подкрепи ни, за да постигнем още по-големи успехи!

Опазване

Пирин, Витоша, Рила, Балкана, Странджа, Дунава, Черноморието… С много труд и упоритост през годините не допуснахме тоталното им разрушаване. Само защото все пак някаква част от тях е поставена под защита на закона и това ни помогна в тежките и скъпи съдебни дела. Въпреки това, България продължава да губи своите вековни гори, диви планински потоци, пясъчни дюни, а с тях и многообразие от животни и растения.

Съгласно стратегията на Европейския съюз за биоразнообразие, до 2030 г. всяка държава трябва да постави най-малко 10% от своята територия под строга защита с цел опазване на природата.

В България националните и природни паркове, резерватите и защитените територии, заемат едва

от територията на страната.

Нашата работа продължава. През януари тази година внесохме 10 предложения за обявяване на нови защитени местности в Стара планина, Златишко-Пирдопската котловина и Родопите, както и по поречието на Марица.

Ако бъдат одобрени, ще имаме шанса да опазим почти 120 уникални вида животни, които ги обитават. Ще дадем шанс на риса да се завърне и да създаде потомство.

твоята роля

Загубили сме 69% от дивите животни, но имаме шанс да опазим останалите. Техния дом. Нашия дом.

Няма нужда да си експерт по горски науки или да знаеш как да спасяваш диви животни, за да се превърнеш в техния най-отдаден закрилник. Можеш да ги пазиш, дори да си далеч от тях.

А какъв по-хубав повод за това от Часа на Земята – най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на нашия общ дом – планетата Земя. С даренията си закрилниците на дивите животни ни дават още по-голяма увереност, че ще постигнем амбициозните цели, които сме си поставили.

Стани закрилник на дивите животни в 3 лесни стъпки:

Избери вид и сума на дарението

Въведи име и имейл за своя сертификат за дарение

Избери удобен начин за плащане

В знак на признателност към щедрите ни дарители и ние сме приготвили подаръци

При достигане на дарение от 70 лв. или повече, при теб ще пристигне плюшеният рис на WWF.

Винаги ще бъдем свързани с природата, защото тя е нашият общ дом. Нашето общо бъдеще. Нека го опазим заедно.

Благодарим ти от сърце!

с медийната подкрепа на:

Компании, посланици на WWF

последвай ни

02 808 20 64
Телефонна линия за дарители:
в работни дни от 09:00 до 18:00 ч.
email: kampania@spasetedivatapriroda.bg


МИСИЯ
Да изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата.

Банкова сметка
УниКредит Булбанк, клон Хан Крум
BIC: UNCRBGSF, IBAN: BG58UNCR70001516465598
Титуляр: ВВФ България
Основание за плащане: Дарение за работата на WWF
и имейл за контакт